Afzuigkap vervangen

Als uw afzuigkap (ook wel wasemkap of dampkap genoemd) kapot of vies is of als deze erg veel lawaai maakt is het wellicht slim om hem te vervangen zodat u een nieuwe afzuiginrichting kunt plaatsen en monteren. De afzuigkappen van tegenwoordig zien er mooier uit, ze zijn energiezuiniger, stiller en ook nog eens veel gemakkelijker schoon te maken.

Afzuigkap laten vervangen?

Start gratis offerteaanvraag!

U heeft de keuze uit vele verschillende soorten dampkappen wanneer u een wasemkap wilt vervangen en een nieuwe gaat installeren. Zo is er bijvoorbeeld een met motor of een motorloze versie. De motorloze afzuigkap wordt vooral gebruikt bij keukens die gebruik maken van een centraal afzuigsysteem. De meeste kappen hebben echter een eigen motor waardoor de afzuiging te regelen is. Wij zijn een netwerk van specialisten op het gebied van keuken renovaties. Bij ons vergelijkt u meerdere offertes waardoor u altijd kiest voor de hoogste service en de laagste prijs wanneer u een nieuwe afzuigkap laat installeren.

afzuigkap vervangen

Besparen op snelle en voordelige afzuigkap montage?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten!

Zelf een nieuwe afzuigkap installeren

Voor het vervangen, zelf plaatsen en installeren is enige technische kunde en kennis nodig. Afzuigkappen worden geleverd met een installatiehandleiding. Lees de handleiding altijd goed door voordat u begint met het vervangen en installeren. Als er geen afvoer aanwezig is dan dient u bij de meeste afzuigkappen een gat te maken naar de dichtstbijzijnde buitenmuur. Vervolgens kunt u aan de buitenmuur het anti-wind-en-regenkapje monteren. Teken hierna recht boven de kookplaat de schroefgaten voor de afzuiginrichting af, gebruik hiervoor een waterpas. Boor gaten op de gemarkeerde plaatsen, stop daar pluggen in en zet de kap vast. Plaats vervolgens de steun voor het schoorsteendeel op het plafond. Zet de afvoerbuis op de dampkap en steek de stekker in het stopcontact. Hierna plaatst u het schoorsteendeel en klaar bent u met het plaatsen en installeren van de wasemkap.

Montage tips

Schakel voordat u begint met het vervangen en monteren eerst alle elektriciteit uit om ongelukken te voorkomen. Let bij het installeren altijd op de kleuren van de stekkers en gebruik kroonsteentjes indien nodig. Is er geen luchtafvoerslang mee geleverd bij de afzuigkap? Dan kunt u de slang kopen bij de bouwmarkt. Verder is het belangrijk om bij het vervangen en opnieuw monteren de afstand tussen de afzuigkap en de kookplaat in acht te nemen. Zorg er voor dat er minimaal 65 cm tussen de kap en de kookplaat zit. Heeft u een plat dak? In dat geval kunt u het gat voor het afzuigsysteem direct boven de kap plaatsen. Houd er echter wel rekening mee dat er hulp van een specialist nodig is wanneer u dit gat opnieuw waterdicht wilt maken.

Onderhoud

Het is erg belangrijk om de metalen vetfilters regelmatig schoon te maken om brand te voorkomen en om er voor te zorgen dat de afzuigkap goed blijft werken. Het schoonmaken kan gewoon door middel van heet water en afwasmiddel of u doet de vetfilters in de vaatwasser. Vele afzuigkappen hebben een verklikkerlampje wat aangeeft wanneer het tijd is om de vetfilters schoon te maken. Als dit in uw geval niet zo is dan is het verstandig om de vetfilter om de 2 maanden schoon te maken.

Koolstoffilter vervangen

Als u uw afzuigkap in hercirculatiestand gebruikt dan moet de koolstoffilter om de paar maanden vervangen worden om te voorkomen dat giftige nitrosaminen in de keuken worden geblazen. Het is niet mogelijk om het koolstoffilter te wassen. Hoe vaak het vervangen precies moet gebeuren hangt af van de fabrikant. De oude koolstoffilter gooit u gewoon bij het huishoudafval. Welke specifieke koolstoffilter in uw afzuigkap past vindt u op het typeplaatje.

Gratis offertes vergelijken

inbouw afzuigkap

Inbouw afzuigkap

Niet iedereen vindt een afzuigkap erg mooi staan in de keuken. Als u zo min mogelijk van uw kap wilt zien, kies dan voor een inbouw systeem. Inbouw afzuigsystemen worden bij het plaatsen vaak weggewerkt achter een keukendeurtje. De motor van de inbouw afzuigkap bevindt zich ook in de kast waardoor ook deze niet zichtbaar is. Een nadeel is dat het ten koste van de ruimte van een keukenkastje gaat. Het inbouwen van spotjes is mogelijk bij de meeste systemen zodat u mooi licht hebt op de kookplaat.

onderbouw afzuigkap

Onderbouw afzuigkap

Bij een onderbouw afzuigkap moet u de afzuigkap onder een keukenkast monteren. De lucht loopt meestal via een schacht in het keukenkastje naar boven, bij sommige modellen wordt de lucht nadat het is gefilterd terug de keuken in geblazen. De onderbouw afzuigkap is een voordelige keuze en verkrijgbaar in vele modellen. Deze versie is ideaal als u een kleine keuken heeft maar wel graag een goede afzuiging wilt. Op deze manier gebruikt u de aanwezige kastruimte optimaal.

vlakscherm afzuigkap

Vlakscherm

Bij vlakscherm afzuigkappen bevindt de wasemkap zich in een bovenkastje. Het bovenste deel van het vlakscherm zit helemaal verstopt in het kastje. Omdat de wasemkap zelf zo plat is kunt u deze vrijwel onzichtbaar installeren in uw keuken. Aan de voorkant zit een handgreep, ook wel greeplijst genoemd. Als u deze naar voren trekt gaat de afzuigkap automatisch aan. Op deze manier hangt de wasemkap zo goed als uit het zicht en is deze alleen zichtbaar wanneer u deze gebruikt.

afzuigkap installeren

Wat zijn de kosten van afzuigkap installatie?

U bent natuurlijk benieuwd naar de kosten voor het vervangen en opnieuw monteren en installeren van afzuigkappen. De kosten hangen af van verschillende factoren. Zo is bijvoorbeeld het type wasemkap van invloed op de kosten. Onderbouw afzuigkappen zijn bijvoorbeeld goedkoper dan een vlakscherm kap. En kiest u ook voor spotjes en een motorloze kap of juist niet? De prijzen lopen erg uiteen, u koopt al een wasemkap voor €60,- maar er is tevens de keuze uit dampkappen voor €1.400,-. Voor de exacte prijs van de afzuigkap van uw wensen kunt u het beste offertes aanvragen.

Benieuwd naar de prijzen?

Zoals u heeft gelezen hangen de kosten voor een nieuwe wasemkap af van verschillende factoren. Allereerst beslist u welke afzuiginrichting het beste bij uw wensen past, of u een motorloze of één met motor wil en of u ook spotjes wilt. Daarna is het tijd om hem te monteren. Laat u het vervangen, plaatsen en installeren toch liever aan een specialist over? Wij zijn een netwerk van bedrijven op het gebied van keukenrenovaties. Bij ons vraagt u offertes aan van bedrijven bij u in de buurt waarna u ze met elkaar vergelijkt. Op deze manier kiest u altijd voor de laagste prijs en de beste voorwaarden.

Start gratis offerteaanvraag!