Spoelbak vervangen

De spoelbak is één van de onderdelen in de keuken die het meeste wordt gebruikt. Het kan voorkomen dat de gootsteen op een gegeven moment niet meer mooi, modern en hygiënisch is. Het is dan mogelijk om hem te vervangen zodat u uw keuken kunt vernieuwen.

Spoelbak laten vervangen?

Start gratis offerteaanvraag!

Bij het vervangen heeft u verschillende keuzes. Wilt u een opbouw of inbouw spoelbak? En welk materiaal heeft uw voorkeur, RVS, kunststof of misschien heeft u liever een stenen spoelbak in uw keuken? Doet u het vervangen zelf of bent u op zoek naar een vakman die u kan helpen met het vernieuwen van uw keuken en het vervangen van uw wasbak? Wij zijn een netwerk van bedrijven op het gebied van het vernieuwen en vervangen van wasbakken in keukens. U vraagt bij ons kosteloos offertes aan. Vervolgens krijgt u deze toegestuurd van bedrijven bij u in de buurt. U kiest zelf de vakman die het beste voldoet aan de voorwaarden voor uw klus.

spoelbak vervangen

Wilt u de spoelbak in uw aanrecht laten vernieuwen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Opbouw spoelbak

Bij opbouw spoelbakken gebeurt het monteren, zoals de naam al zegt, op een werkblad. De spoelbakrand ligt letterlijk op het werkblad van de keuken. Het wordt vaak gebruikt bij kunststof werkbladen met spaanplaat als dragermateriaal. Om er zeker van te zijn dat er geen water via de onderkant van de rand het keukenkastje inloopt, wordt er een speciale band aangebracht onder de rand van de spoelbak. Minder praktisch aan de opbouw spoelbak is dat kruimels en afvalrestjes niet de gootsteen in kunnen worden geveegd. De restjes blijven dan tussen de randen zitten wat hem minder praktisch en hygiënisch maakt. Opbouw wasbakken zijn in verschillende maten en uitvoeringen verkrijgbaar. Zo heeft u bijvoorbeeld de keuze uit vierkante maar ook ronde wasbakken.

Vlakbouw spoelbak

Bij een vlakbouw wasbak wordt de spoelbak vlak in het werkblad gemonteerd. De rand van de bak vormt hierdoor één geheel met het werkblad. Doordat de rand en het werkblad naadloos in elkaar overlopen is het werkblad eenvoudig schoon te maken. Kruimels en afvalresten veegt u eenvoudig van het keukenblad af de bak in. Naast dat dit erg hygiënisch is, maakt dit ook dat een vlakbouw spoelbak er erg strak uit ziet. Vlakbouw spoelbakken worden voornamelijk gebruikt bij een werkblad van graniet, hout, HPL multiplex of composietmaterialen. Ook bij vlakbouw spoelbakken heeft u de keuze uit vele uitvoeringen en maten, zoals enkele of dubbele wasbakken.

Wasbak keuken plaatsen

Wilt u zelf een spoelbak vervangen en monteren? Het vervangen en zelf opnieuw monteren van een wasbak gaat vrij eenvoudig. Het is handig om eerst de sifon te bevestigen voordat u de nieuwe wasbak plaatst. Zet vervolgens de gootsteen en het afvoer garnituur in het werkblad en zet ze vast met de bevestigingsklemmen. Bij sommige wasbakken is het wellicht nodig om ze af te kitten. Bij de meeste moderne spoelbakken is dit echter niet nodig. De meeste gootstenen hebben al een gat voor een kraan. Zo niet, dan moet u dit gat nog maken. Sluit vervolgens de afvoer en daarna de stopkraan aan en klaar bent u met het plaatsen van uw spoelbak.

Handige tips

Kijk alvorens u begint met het vervangen en opnieuw monteren eerst of de bak goed past. Het is wellicht nodig om bepaalde plekken zelf op te vullen. Als dat het geval is dan gebruikt u hiervoor zuurvrije kit en vulplaatjes. Zorg er ook voor dat de gehele spoelbak vetvrij is. Op deze manier zal de kit beter hechten. Hetzelfde geldt voor het keukenblad, ook deze moet vetvrij zijn zodat er een goede verbinding tussen de bak en het keukenblad ontstaat. Laat de kit 24 uur drogen alvorens u de spoelbak gebruikt. Om er zeker van te zijn dat de bak niet verschuift tijdens het drogen kunt u een emmer met water in de bak zetten.

Gratis offertes vergelijken

RVS & kunststof spoelbakken

Spoelbakken van RVS zijn erg praktisch. Wilt u er ook één kopen? Ze zijn verkrijgbaar in vele uitvoeringen en u kunt een gootsteen van RVS lang en intensief gebruiken. RVS is hittebestendig, hard, makkelijk schoon te houden en vrijwel onderhoudsvrij. Een nadeel is dat er gauw krassen ontstaan in RVS spoelbakken. Wilt u toch liever een andere kopen? Spoelbakken van kunststof zijn voordelig en in vele maten en soorten verkrijgbaar. Pas wel op met kleurstoffen en spoel ze zo goed mogelijk weg wanneer ze in aanraking komen met kunststof spoelbakken. Anders zullen vlekken ontstaan die u moeilijk weg krijgt.

Stenen wasbak

Tegenwoordig valt de keuze ook steeds vaker op een stenen wasbak. Denkt u er ook over na om één te kopen? De voornaamste reden waarom de keuze valt op een stenen wasbak is de uitstraling. Een stenen bak heeft een hele luxe uitstraling. Stenen wasbakken zijn minder onderhoudsvrij als een wasbak van RVS of kunststof. Deze soort is namelijk ongeschikt voor intensief gebruik en kan niet tegen bijtende materialen. Ook krijgt een gootsteen van steen vaak haakse wanden waar etensresten en ander vuil in kunnen blijven hangen wat resulteert in een onhygiënische en onfris ruikende spoelbak. Niet handig voor in de keuken dus!

spoelbak monteren

Benieuwd naar de prijzen?

U bent natuurlijk benieuwd wat het kost om uw wasbak in de keuken te vervangen. De kosten voor het kopen en vervangen van spoelbakken hangen af van verschillende factoren. Een stenen bak is bijvoorbeeld goedkoper dan een gootsteen van kunststof evenals een enkele wasbak goedkoper is dan een dubbele. Bij ons netwerk zijn meerdere keukenrenovatie bedrijven aangesloten die voor u het vernieuwen en vervangen van wasbakken kunnen uitvoeren. U vraagt bij ons geheel vrijblijvend en kosteloos offertes aan. Deze krijgt u vervolgens toe gestuurd van bedrijven bij u in de buurt. U vergelijkt de offertes met elkaar en kiest het bedrijf wat het beste voldoet aan de wensen van uw klus.